Aardbevingsbestendig

Sinds de beving bij Huizinge op 16 augustus 2012 is in Nederland aardbevingsbestendig bouwen in beeld gekomen.

Bij het ontwerpen van een aardbevingsbestendig gebouw is het extra belangrijk om uit te gaan van een regelmatige opbouw en structuur zowel in de plattegrond, als in de hoogte. Torsiekrachten zullen dan in mindere mate optreden en het krachtsverloop in de constructie is eenvoudiger en nauwkeuriger vast te stellen.

Verder kunnen krachten die worden opgewekt door de aardbevingen gereduceerd worden door de massa van het gebouw te beperken en gebruik te maken materialen en koppelingen die kunnen meegeven (zogenaamd ductiel gedrag). Bij massareductie kan gedacht worden aan het toepassen van kanaalplaten, CLT-elementen of HSB-constructies. Voor ductiel materiaal komen met wapeningsstaal en constructiestaal in beeld.

In de meest recente versie van de NPR 9998 (uitgave december 2020) worden in de bijlage L, waar Dijkhuis ook aan heeft bijgedragen, handreikingen gedaan voor meer overzichtelijke en relatief eenvoudige benaderingen van seismische gebouwconstructies. Door daar gebruik van te maken is het in sommige gevallen niet noodzakelijk om seismische, en vaak duurdere, detailleringen door te voeren.

Het effect van de aardbevingen op een specifieke plek wordt mede bepaald door de lokale grondgesteldheid. Het verdient aanbeveling om in een vroeg stadium in nauwe samenspraak met een geotechnisch adviesbureau sonderingen te laten maken en in aanmerking komende paalsystemen te onderzoeken.

In de ideale seismische wereld kan volstaan worden met extreem regelmatige en superlichte gebouwconstructies. Vaak wordt vorm, opbouw en materialisering van een gebouw echter ook bepaald door de oriëntatie, ligging en functionele eisen. Wij stellen dan voor om zogenaamd minder ideale gebouwen op te delen in enkele meer overzichtelijke stukken, en daar waar mogelijk lichte materialen toe te passen.

Dijkhuis beschikt over rekensoftware waarmee in 3D de wat meer complexe gebouwvormen kunnen worden berekend. Door binnen een steeds nauwkeurigere bandbreedte te variëren in afmetingen en stijfheid van de constructie maken een optimalisatieslag in aantallen en afmetingen palen en wapening in de palen,  dimensies van de constructies en de benodigde wapening.

Projecten