Transformatie

Er kunnen meerdere redenen zijn om een bestaand gebouw te transformeren. Het kan duurzaam zijn om de bestaande gebouwenvoorraad te hergebruiken. Er is sprake van een overschot aan kantoren terwijl de woningnood voortduurt. Verder kunnen bij niet al te ingrijpende aanpassingen de directe investeringskosten lager uitvallen dan bij nieuwbouw.

Vaak beginnen transformatieprocessen met dossieronderzoek. Dijkhuis heeft in het eigen archief gegevens beschikbaar van honderden, zo niet duizenden gebouwen. Verder zijn wij zeer ervaren in het doelgericht onderzoek doen bij de gemeentes. Door gebruik te maken van de NEN 8700 kan, mede afhankelijk van de nieuwe bestemming, vervolgens de globale reservecapaciteit van de bestaande constructies worden vastgesteld.

Afhankelijk van de opgave verkennen wij de mogelijkheden om de constructies van het gebouw intern aan te passen, dan wel horizontaal uit te breiden en/of op te toppen. Naast de constructieve ingrepen is er bij transformaties doorgaans sprake van functionele, architectonische, bouwkundige, bouwfysische en installatie-technische wijzigingen. Een goede afstemming  met andere betrokkenen is wat ons betreft een noodzakelijke voorwaarde voor een succesvol transformatietraject.

Naast een gedegen voorbereiding zijn wij gewend om ook bij de realisatie betrokken te blijven.  Wij kunnen dan snel en adequaat reageren op vragen van de uitvoerende partijen, zodat er sprake is van een in alle opzichten geslaagde transformatie.

Projecten