Projecten

  • Project
    Opwierde Zuid
  • Plaats
    Appingedam
  • Opdrachtgever
    Bouwgroep Dijkstra Draisma
  • Architect
    Van Manen en Zwart
  • Aannemer
    Bouwgroep Dijkstra Draisma

Het project

Vanwege het versterkingsprogramma in Groningen is in opdracht van de Nationaal Coördinator Groningen besloten de wijk Opwierde-Zuid in Appingedam geheel opnieuw in te richten.

Voor de uitvoering moesten er eerst 233 woningen worden gesloopt om uiteindelijk te worden vervangen door aardgasvrije, aardbevingsbestendige en duurzame woningen.

Van Manen en Zwart maakten het architectonisch  ontwerp van het gehele project en Bouwgroep Dijkstra Draisma was verantwoordelijk voor de uitvoering. De taak van Dijkhuis bestond uit het genereren van de constructieberekeningen en constructietekeningen van de 233 woningen.

Theo van Wageningen


Meer weten?
Neem gerust contact op:

De vraag

Het nieuwe plan bevat een groot aantal verschillende woningtypes.

2/1 kapwoningen, blokken met rijwoningen, huurwoningen en koopwoningen met de bijbehorende opties. Het casco bouwsysteem van de woningen bestaat prefab funderingsbalken, kanaalplaatvloeren als begane grond, betonnen bouwmuren, breedplaten voor de verdiepingsvloeren en houtskeletbouw binnenspouwbladen en bergingen. Veel van de elementen zijn  grotendeels geprefabriceerd aangeleverd.

De oplossing

De uitdaging van dit project was het overzichtelijk houden van het groot aantal woningen en geen afwijkende details over het hoofd te zien. Door effectief gebruik te maken van ons modelleerpakket konden wij elk te bouwen woningblok individueel uitwerken, met uiteindelijk meer dan 80  verschillende modellen. Het gekozen bouwsysteem konden we vertalen naar een aantal ‘standaard’ details.  Op deze manier waren wij in staat snel uitvoeringstekeningen te maken zodra Van Manen en Zwart een nieuwe fase van het project gereed had gemaakt.

Het soepele modelleerproces heeft geresulteerd in een efficiënte afstemming over en weer en in een hoge snelheid van de uitvoering op de bouwplaats.

 

De uitdaging van dit project was het overzichtelijk houden van het groot aantal woningen en geen afwijkende details over het hoofd te zien.