Projecten
-
Project
Mercado -
Plaats
Groningen -
Opdrachtgever
MWPO & Beauvast -
Architect
De Zwarte Hond & Loer Architecten -
Aannemer
Plegt-Vos
Het project
De Rode Weeshuisstraat in Groningen heeft een ware gedaanteverwisseling ondergaan. Waar eerder de Vendorama van de voormailge V&D heeft gestaan is Mercado daarvoor in de plaats gekomen. Mercado is een multifunctioneel complex bestaande uit 41 luxe appartementen, met op de begane grond horecafucties en in de kelder een parkeergarage en fietsenbergingen. De naam Mercado (naar het Spaanse ‘markt’) verwijst naar de functie van een markthal in de plint, maar dat plan is gedurende de ontwikkeling van het project gewijzigd naar een invulling met vooral horeca. Het project, van de hand van Loer Architecten in samenwerking met De Zwarte Hond, is ontwikkeld door MWPO en gebouwd door Plegt-Vos.
Theo van Wageningen
Meer weten?
Neem gerust contact op:
De vraag
Het gebouw had de stedenbouwkundige uitdaging om ingepast te worden in een krap gedeelte van de binnenstad. Er is speciaal rekening mee gehouden dat het gebouw zo min mogelijk daglicht van de tegenovergelegen buren zou wegnemen. Dit is gedaan door het gebouw in de hoogte stapsgewijs naar binnen toe te laten verspringen. Hiermee is tevens de aansluiting gecreëerd tussen de naastliggende gebouwen, waardoor Mercado als het ware het verschil in hoogte overbrugt. Bovendien gaf dit ruimte voor de buitenruimten van de woningen. Daarnaast wordt het project gekenmerkt door de stapeling van verschillende programma’s en volumes.
De oplossing
Het teruglopen van het gebouw geeft een naar boven toe variërende indeling van de woningen. Om dit te ondervangen bestaat het gebouw uit een combinatie van prefab-betonnen kolommen en liggers, (holle) wandliggers en breedplaatvloeren. De bovenbouw is als het ware een grote krat die op de kruispunten van de wanden ondersteund wordt door kolommen. Een van de grote constructieve uitdagingen in het project was om de krachten uit de variërende wandenstructuur, behorende bij de woningen boven, te geleiden naar de kolom-liggerstructuur in de begane grond en de parkeergarage.
Het proces is volledig in BIM uitgevoerd.
Dijkhuis was hierin betrokken als coördinerend constructeur om de samenhang tussen de verschillende leveranciers te kunnen waarborgen.