Binnenstedelijk bouwen

Het bouwen in binnenstedelijk gebied vraagt om een andere benadering dan het bouwen in het vrije veld.

Wanneer wij benaderd worden voor het ontwerp en de uitvoering van een gebouw in de (binnen)stad doen wij, indien van toepassing, onderzoek naar de mogelijke sloopwijze van de bestaande bebouwingen. Verder verzamelen wij gegevens over de grondgesteldheid, inclusief de grondwaterstand, bestaande palen, funderingen en kelders. Dat geldt iet alleen voor de beoogde nieuwbouwlocatie, maar ook voor de gebouwen in de directe omgeving. Op basis van deze onderzoeken stellen wij, vaak in overleg met de geselecteerde uitvoerende partijen, de randvoorwaarden vast voor de bouwput, bemaling en het funderingssysteem.

Bij het spreekwoordelijk bouwen op een postzegel is correcte maatvoering cruciaal. Daarom maken wij niet alleen constructieve modellen van de nieuwbouw, maar vaak ook van (een deel) van de omgeving.  Deze bestaande bebouwing wordt dan zo nodig eerst via een 3D-scan / pointcloud opgenomen.

Bouwen kan ook overlast veroorzaken door de aan- en afvoer van materieel en materiaal. De bereikbaarheid van een bouwlocatie en de kraaninzet is bepalend voor de grootte en gewichten van de toepasbaarheid van constructieve elementen. In het ontwerp sturen daarom wij op materiaalkeuzes (beton, staal, hout) en bouwsysteem (geprefabriceerd, halffabricaten, of in het werk gemaakt).

Projecten